Portvinsdoftande ragu med svarta linser och svamp

20121223-103012.jpg

Portvin i mat gör susen. Det både förhöjer och fördjupar smakupplevelsen. Att låta det puttra tillsammans med svartpeppar, tomat, apelsin och lite anis gör att det blir en underbar fond.
Perfekt när du tröttnat på den stabbiga julmaten!

Tyvärr är det inte jag som som hittat på den här ragun utan den förträffliga Lisa Förare Winbladh, vars kokbok jag inte kommer på namnet på. Jag skrev av receptet från en kompis’ exemplar.
Jag har gjort några små förändringar, t ex ersatt miso med grönsaksfond.

Här kommer det i alla fall!

Ragu på svarta linser med quinoa och smörfräst blandsvamp
2 pers
1 gul lök
2 msk olivolja
1/2 tsk anis eller fänkålsfrön
1/2 tsk svartpeppar
Strimlat apelsinskal, ca 2 tsk
1 vitlöksklyfta
1/2 dl tomatpuré
5 dl vatten
1 msk grönsaksfond
1 tsk salt
1/2 dl portvin
Torkad svamp, t ex 6 kantareller eller 1 stor torkad shitake ( detta kan hoppas över om du inte har eller får tag i någon torkad svamp)
3 dl kokta svarta linser
300 g blandad svamp; skogschampinjoner, portabella och shitake
Smör
Quinoa (tar 15 min att koka)
Timjan

Koka linserna i saltat vatten.

Hacka löken och stek den i oljan med anis/fänkålsfröna och svartpeppar i en vid panna.

Hacka apelsinskalet, rör ned och pressa i vitlöksklyfta. Stek hastigt, 15 sekunder och tillsätt tomatpurén.
Fräs i någon minut.

Ta i vatten, fond och vin. Lägg i svampen. Låt puttra utan lock på svag värme i minst 20 minuter, gärna längre.

Smaka av och tillsätt mer vin och peppar om det behövs.

Vänd ner linser och puttra någon minut.

Skär svampen i mindre bitar och stek i smör tills de får fin färg, ca tio minuter.

Servera med quinoa och timjan.

2 tankar på “Portvinsdoftande ragu med svarta linser och svamp

  1. Im not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later. Cheers fccfafedfdka

Lämna en kommentar